“Vriend”

SP32-20131203-103932Ik ben van de oude stempel.
Nog net van de Toon Hermans generatie.
Vooral als het om de term “Vriend” gaat.
Het gedichtje van Toon is leidend erin, voor mij.
Het is een hoge standaard.
Dat geef ik toe.
Maar het maakt me ervan bewust hoe gedegradeerd het woord “vriend”  is, door sociale netwerken. Sociale netwerken zoals Facebook die enkel er op ingericht zijn om positieve berichten te posten.
Laatst was er iemand in mijn netwerk overleden. Het “vind ik leuk”-tellertje op facebook was tot boven de 40 gestegen. Uit support, ongetwijfeld. Ik kan me niet voorstellen dat iemand het echt leuk vond.
Gewoon omdat er geen andere keus is.
Het is als een rouwkaart binnen krijgen met een “Gefeliciteerd” postzegel. Ongetwijfeld goed bedoeld, en geen andere postzegel voorradig gehad , maar toch…
En vandaar ook dat het woord “vriend” voor mij tot de degradatiekandidaten in de Nederlandse taal is gaan behoren.
Je kan je netwerk wel gaan indelen in “Vrienden – kennissen- vage kennissen” maar hoofdvraag blijft “Ken je deze persoon ?” en de automatische conclusie van de sociale website is dat het dan een “vriend” “betreft.
Ik heb wel eens lopen twijfelen om mijn hele sociale online netwerk de vraag te stellen om mij 50 Euro te geven om me de winter door te helpen, met als achterliggende gedachte de vraag als schiftingsvraag te gebruiken om de relatie tussen mij en de aangeschreven persoon te belabelen.
Het antwoord op de vraag zou een mooie indeling kunnen opleveren voor de indeling van je netwerk : Is het een heuse vriend, een kennis of  een vage kennis ?
Maar goed om het nu daadwerkelijk in de praktijk te brengen is een andere zaak .
Daar heb ik de ballen niet voor.
Misschien ben ik er hopeloos ouderwets erin.
Als ik naar mijn dochtertje kijk, word iemand al als “vriend(in)” bestempeld, op het moment dat ze naast haar zit in de achtbaan.
Het kan verkeren.
Want deze post afsluitende, realiseer ik me ook dat er er een oproepje onder deze post staat om het te delen met je vrienden.

Tsja…

De beslissing daarin laat ik echt even aan jezelf over….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *