Olympisch gevaarlijk.

SP32-20131219-144756De snelste 9-jarige anno 2013 op de 100 meter zou “brons” gehaald hebben op de Olympische Spelen van 1896.
Als daar medailles uitgedeeld zouden zijn dan.
Het huidige gebruik van goud,zilver en brons op de olympiade stamt immers uit 1904.
Het is wel een feitje wat me deed verbazen, en hoe ver we gekomen zijn in al die jaren met de discipline “100-meter”
Het interactieve staatje van de NY-Times deed me in meer dan 1 opzicht verbazen.
Martinus Osendarp is de enige Nederlander die ooit een medaille op de 100-meter heeft behaald. Hij zal deze eer nog lange tijd behouden is mijn vermoeden.
Osendarp deed dat op de Spelen van 1936 waar hij 2 amerikanen voor hem moest dulden : Ralph Metcalf en de immer gelauwerde Jesse Owens.
De uitslag van de Berlijnse spelen is niet het enige wat vandaag nog aktueel is, want anno nu is er op de 100 meter slechts 1 Europeaan die onder de 10 seconden weten te blijven, die geen (West-)afrikaanse roots heeft: De Fransman Christophe Lemaitre.
En zo zijn we toch weer een beetje terug bij af, want de lopers met een donkerder huidskleurtje blijken bijna allemaal het ACTN3-gen te hebben. Iets wat bij andere bevolkingsgroepen ontbreekt.
Het is een gevaarlijke bewering, helemaal als je kijkt naar de geschiedenis, maar met de kennis van nu is dat de waarheid totdat tegendeel bewezen is….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *