Sint Nicolaas is ruziezoeker

SP32-20131223-103016Normaal ben ik erg genereus over Sint Nicolaas maar dit keer minder omdat ik bij een engelstalige site een verhaal tegen kwam over het eerste Concilie van Nicea.
Het werpt meteen wat licht op de leeftijd van Sinterklaas want dat concilie was in het jaar 325. En toen was Nicolaas al bisschop van Myra.
Onze kindervrind werd zo heetgebakerd door een betoog van Arius, een vroege theoloog en medebezoeker aan het eerste Concilie, dat hij opstond naar Arius liep en hem een klap in het gezicht verkocht.
De bisschoppen aanwezig waren geshockeerd.
Nicolaas werd dan ook van zijn ambtskledij ontdaan en in het gevang geworpen.
Dat zou hem weghouden van het Concilie.
Nicolaas bad in de cel voor vergeving van zijn zonden en ‘s nachts kreeg Nicolaas een visioen en werd bezocht zowel door Jezus en Maria.
Op de vraag waarom hij in het gevang zat, antwoorde Nicolaas dat het zijn liefde was voor Jezus die hem daar had gebracht. Van Jezus kreeg hij het Boek der Gospelen en van Maria kreeg hij een nieuw bisschoppelijk gewaad.
De verdere nacht bestudeerde Nicolaas de schriften.
Toen de volgende ochtend de gevangenbewaarder Nicolaas aantrof los van de ketenen, de schrift bestuderend en in bisschoppelijk gewaad, werd Keizer Constantijn -de voorzitter van het congres- op de hoogte gebracht. Constantiijn gaf Nicolaas zijn vrijheid terug en hij werd volledig weer geinstalleerd als Bisschop van Myra.
Terug op het congres wist hij ook zijn geschil met Arius verbaal te winnen zodat het “Arianisme” tot ketterij werd bestempeld.
En ongetwijfeld is dit een van de wonderen die Nicolaas tot Heilige hebben gemaakt.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *