Je eerste spreekbeurt

SP32-20140108-114332Herinner jij je eerste spreekbeurt nog ?
Was je ook zo zenuwachtig ?
Fleur wel.
Ze had gisteren haar eerste spreekbeurt. Als eerste van haar klas. Over “De cavia”.
Nu was het allemaal een beetje kort dag qua voorbereidingstijd en gelukkig heb je het alwetende internet om je nazoekwerk te doen en zelfs complete prima spreekbeurten te downloaden, maar je kan nog zo goed je best doen om iets speciaals in elkaar te zetten, leraren en leraressen hebben veel vaker met dit bijltje gehakt en weten heus wel waar jij je informatie vandaan hebt. Zij draaien immers jaarlijks hetzelfde leerprogramma af met her en der een kleine wijziging.
Ongetwijfeld ging het dus om de “Presentatie-skills” van onze kleine meid, en dat is net als bij papa en mama op die leeftijd :  voor verbetering vatbaar.
Nu is men tegenwoordig wel zo slim om geen cijfers hardop te vernoemen in de klas, en kwam Fleur met een “Voldoende/ Goed” thuis.
Dat maakte ons gelukkig, en Fleur een stuk geruster. Maar het baart mij wel een beetje zorgen.
Zo eenvoudig als wij aan die informatie voor de spreekbeurt kwamen. Ongetwijfeld zorgt het ook voor een vervlakking van “de spreekbeurt” in het algemeen.
En gaat het dus echt nog enkel om “Presentatie-skills“. Niet zozeer meer over het juist ordenen van informatie, en deze in hapklare brokjes aan te leveren, zoals in het pre-internet tijdperk van mijzelf.
En ik weet wel , Fleur is pas acht , maar misschien is het  toch een puntje om aan te werken in de toekomst omdat het houden presentaties toch een vak op zich is. Maar dan wel gericht op het presenteren. Niet meer op het bijeengaren van de te presenteren informatie…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *