Over de dag 27 Januari

SP32-20140127-011751De Twee van Breda werden op 27 januari 1989 vrijgelaten.
Franz Fischer en Ferdinand aus der Fünten. Het tweetal was onderdeel van een oorspronkelijk viertal wat over de tijd uitdunde. Fischer en Aus der Fünten verbleven sinds hun levenslange veroordeling voor oorlogsmisdaden, grotendeels in Breda, in de Koepelgevangenis.
Hun vrijlating was een langdurig proces sinds 1972. Uiteindelijk was het Minister Korthals Altes, die het liet gebeuren in ’89.
Ik kan me herinneren dat ondanks de verleende gratie, de singel volgestroomd was met protestanten die niet wilden laten gebeuren dat de beide duitsers de vrijheid tegemoet gingen. Zowel politiek als maatschappelijk veroorzaakte de zaak -natuurlijk- veel deining. Emoties liepen hoog op.
Uiteindelijk overleden Fischer en Aus der Fünten in het jaar dat ze werden vrijgelaten. 87 en 79 jaar oud.


Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *