Yutu is niet meer

SP32-20140212-223937Yutu is het chinese maan-karretje wat een paar maanden geleden succesvol op de maan is neergezet. Het was het eerste object op de maan sinds 1976. En het was ook een chinees prestige object.
Het is niet meer. Er waren technische problemen waardoor Yutu zijn zonnepanelen niet meer goed kon dichtvouwen en uiteindelijk leidde het er toe dat het karretje niet meer volledig kan worden opgestart. Uiteindelijk is het opgegeven en is het project gewoon wat vroeg geeindigd.

Het interesseert me wat de specs zouden moeten zijn voor een karretje op de maan. Het idee “Dat zetten we wel even op de maan…” is dus niet zo makkelijk als men het naar de buitenwereld over laat komen. Het probleem zat ’em dacht ik meer in de vervoerkosten er naar toe. Fout dus. Alhoewel je het meer kan zien als “ook dus”. En ondanks alle technologische ontwikkelingen in de afgelopen 50 jaar, het nog steeds een lastig iets is om de eerste stap te zetten in de ruimte. Ook al is de maan het dichtste bij van alle objecten.

Update 13 februari :Men gaat toch nog een poging doen om het “konijntje”, de betekenis van Yutu in het chinees,  te reanimeren…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *