Over de dag 13 februari

edisoneffectWe gaan even terug in de tijd toen op 13 februari 1880 Thomas Edison iets opviel. Iets wat we nu kennen als het Edison Effect. Hij kon het niet verklaren maar nu is het ook bekend onder de naam “Thermionische emissie” .
Thermionische emissie werd voor het eerst beschreven in 1873 door Frederick Guthrie in Groot-Brittanntiƫ. Het werd in 1880 herontdekt Thomas Edison toe hij het fenomeen waarnam in de gloeilamp. Edisons gloeilampen hadden een koolstof gloeidraad waardoor na verloop van tijd de binnenkant van de ballon zwart begon uit te slaan. Om dit te beperken bevestigde Edison na wat pogingen een extra plaatje in zijn gloeilamp.
Hij ontdekte dat wanneer het plaatje een positieve spanning heeft ten opzichte van de gloeidraad er door het vacuĆ¼m een stroom ging lopen. Bij een negatieve spanning liep er geen stroom. Hoewel Edison zelf geen verklaring kon geven voor het waargenomen effect, verkreeg hij in 1884 wel een patent op een toepassing.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *