Over de dag 1 maart

1centOp 1 maart 1983 wordt de cent afgeschaft in Nederland. Uiteindelijk nekt de Nederlandse volksaard hem : Het kost 3 cent om 1 cent te maken. En dat maakt het muntje nutteloos.
De bedragen in winkels gebruiken de cent nog wel als stuntobject. Zo kost iets geen 10 gulden meer, maar 9,99.
Dat klinkt gewoon een stuk goedkoper.
Reken je niet rijk als je ze nog ergens tegenkomt.
Juist omdat de cent 3 cent kost om te maken is deze massaal opgepot en dat maakt het merendeel van de centen bij je grootmoeder in de kast compleet waardeloos. En natuurlijk geldt : Als je twijfels hebt, want er zijn ook centen die wel een behoorlijke hoeveelheid geld vertegenwoordigen, neem een expert in de hand.

De cent maakt nog een kleine comeback in het euro tijdperk , maar hoewel het een  wettig betaalmiddel is, en blijft,  is Nederland zo gewend geraakt aan de afronding in stuivers dat de cent nauwelijks meer een rol speelt in het betalingsverkeer.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *