Over de dag 3 maart

SP32-20140302-230253We gaan helemaal terug naar 3 maart 1875. In Parijs gaat Bizet’s opera “Carmen” in premiere.
En in tegenstelling van wat je denkt nu, wordt Bizet uitgejouwd door de ‘Parisiens’.Ze zijn gechoqueerd.
Bizet gaf met het onderwerp in zijn opera Carmen de aanzet tot het verisme, een operagenre dat vijftien jaar later tot volle ontwikkeling zou komen en vooral de Italiaanse opera zou domineren. In dit opzicht kan Bizet beschouwd worden als een pionier.
De première werd dus geen groot succes, hoewel de reacties ook niet eensluidend negatief waren. Na 48 voorstellingen werd de productie in februari 1876 van het podium gehaald. De herleving kwam acht jaar later, in april 1883. Toen Galli-Marié in oktober van dat jaar de titelrol weer ging vertolken stroomde de zaal keer op keer vol. In 1904 kende de opéra comique zijn duizendste voorstelling. En het zucces duurt voort tot in de huidige tijd.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *