Over de dag 4 maart

SP32-20140302-231309De list met het Turfschip van Breda is één van de bekendste voorvallen uit de Tachtigjarige Oorlog. Het leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590 en was niet alleen een militaire, maar vooral ook morele overwinning voor de troepen van prins Maurits.
De list waarbij een leger verstopt in een turfschip, de stad Breda werd binnen gevaren door Adriaen van Bergen kende aanvankelijk een haperende start. Daarnaast moest er door een botsing nog flink gepompt worden om het schip drijvende te houden. Maar uiteindelijk weet het leger uit het schip te voorschijn te komen, en weet de spaanse bezetter van het Kasteel van Breda te overrompelen en het kasteel, en daarmee de stad Breda, terug in te nemen.
De list ‘a la Troje’ zorgt ervoor dat Prins Maurits zijn reputatie is gevestigd als krijgsheer en dat er meer financien vrijkomen om de oorlog tegen de Spanjaarden voort te zetten.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *