Over de dag 12 maart

ncfEr was een tijd in Nederland dan werd een arbeidsplek vernoemd naar wat er werd gemaakt. Werkte je in een schoenen-fabriek dan was dat een schoenenfabriek, idem voor staal, idem voor suiker, idem voor sigaretten, idem voor bijna alles eigenlijk.
En zo werd op 12 maart 1900 te Amsterdam de Nederlandsche Cocaïnefabriek geopend.
Men produceerde erin de 20e eeuw op grote schaal cocaïne voor medicinale doeleinden uit in Nederlands-Indië geteelde cocaplanten. Daarnaast produceerde de fabriek onder andere novocaïne, morfine, heroïne en efedrine.
Niets mis mee.
Tot de termen in de jaren 70 van de vorige eeuw wat beladen werden, en het bedrijf onderdeel ging uitmaken van AkzoNobel. De Nederlandsche Cocaïnefabriek werd door de maatschappelijke veranderingen min of meer gedwongen zich te hernoemen naar “NCF Holding”.
Cocaïne was een te beladen onderwerp geworden om nog voluit onderdeel van de naam van de fabriek te kunnen zijn….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *