Over de dag 29 maart

tsjechoslowakijeEen apart conflict breekt uit vandaag in 1990. In het engels heet het de “Hyphen War” en het speelt op het politieke vlak. En zoals zo vaak in de politiek gaat het van buitenaf bezien om een futiliteit.
“Hyphen”  is de engelse naam voor het leesteken “verbindingsstreepje”. En in de Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek stelt president Václav Havel na de ‘Fluwelen Revolutie‘ voor om het woord “Socialistische” uit de landsnaam te schrappen, en voortaan door het leven te gaan als “Tsjechoslowaakse Republiek”.
Het Slovaakse gedeelte van de politici komt in verzet omdat zij van mening zijn dat de eigen identiteit van de Slovaken in het gedrang komt.
Havel komt aan de eis tegemoet en komt met de naam “Tsjecho-Slowaakse Republiek” wat het Tsjechische gedeelte van de politici tegen de haren instrijkt omdat het ze herinnert aan het Verdrag van Munchen.
Uiteindelijk komt er een typische politieke oplossing die een maand stand houdt : In het Tsjechische gedeelte van het land wordt de landsnaam zonder verbindingsstreepje geschreven, In het Slovaakse gedeelte MET een verbindingsstreepje.
Na een maand wordt weer een nieuwe naam bedacht : “Tsjechische en Slowaakse Federale Republiek”.
Die naam houdt stand tot 1992 want in 1993 besluiten beide landsdelen een eigen politieke koers te volgen, waardoor het land opsplitst.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *