Over de dag 5 april

boudewijnOp 5 april 1990 is België even Koninkrijk af. De omstreden abortuswet is uiteindelijk goedgekeurd door het parlement maar Koning Boudewijn weigert deze te ondertekenen op 3 april  vanwege gewetensbezwaren.
Het levert een apart probleem op voor Wilfried Martens, de toenmalige premier, en hij weet er zich uit te manouvreren door  de koning tijdelijk in de onmogelijkheid om te regeren te stellen. Hierdoor kan de regering een grotere constitutionele crisis vermijden en kan de regering de wet zelf tekenen, waarna het verzoek gedaan wordt aan het parlement om Boudewijn weer als koning te installeren.
Het geheel van alles vindt plaats in een tijdsbestek van 48 uur en levert een zeer bijzondere situatie op. Maar het toont ook de inventiviteit en laveerkunst van onze zuiderburen.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *