Over de dag 7 mei

jodlHet klinkt raar maar de overwinning op de Duitsers in 1945 heeft er voor gezorgd dat de Duitsers tot 2 maal toe zich onvoorwaardelijk hebben overgegeven dat gebeurde op 7 mei 1945 door Alfred Jodl te Reims in Frankrijk voor de geallieerde troepen zonder een russische vertegenwoordigde, en op 9 mei in Berlijn door Wilhelm Keitel voor de geallieeerden met de russische vertegenwoordigde Georgi Zjoekov
De eerste afspraak was dat de gevechten de volgende dag, 8 mei, pas zouden staken om zo de duitse troepen nog een keus te geven aan wie men zich over zou geven. De verwachting was dat deze troepen massaal voor de geallieerden zouden kiezen. En zo geschiedde.
De opvolger van Hitler , Karl Donitz, mag nog een paar weekjes nazi-leidertje spelen in de “Flensburg regering” maar ook deze wordt uiteindelijk gedwongen tot overgave op 23 mei.
Aan veel meer dan het antwoord op de vraag “Aan wie dienen wij ons over te geven ?” en de afschaffing van de Hitler-groet komt die ‘Flensburg regering‘ niet toe.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *