Over de dag 8 mei

aaltjekraakVandaag staat Aaltje Kraak centraal. De vrouw die op 8 mei 1708 er voor zorgde dat het stadje Hardenberg binnen een paar uur verwoest werd door een enorme brand.
Ze zou bij het zoeken van garen in haar bedstee een kaars of kandelaar in haar bed hebben laten omvallen of een brandende olielamp te dicht bij het rieten dak gehouden hebben.
Hardenberg bestond toen nog maar uit circa 100 huizen, met name van hout gebouwd. Ook door de sterke wind en maandenlange droogte greep het vuur snel om zich heen. Op de kerk, een school en vermoedelijk drie huizen na, werden alle gebouwen verwoest. Ook de kerkboeken gingen bij de brand verloren, maar de brand kende geen slachtoffers omdat men snel buiten de stad kon komen.
Na een inzamelingsactie door heel Nederland kreeg iedereen weer een eigen huis. Ook voor Aaltje Kraak zelf werd voor vergoeding voor een nieuw onderkomen gezorgd en ze is ook erna in Hardenberg blijven wonen. Hoewel de brand voor veel schade zorgde heeft men het haar niet kwalijk genomen.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *