Over de dag 10 mei

SP32-20140509-152016F. Jacobse en Tedje van Es worden op 10 mei 1981 neergeschoten op het Binnenhof. Net voor de verkiezingen.
De verweving tussen realiteit en fictie wordt het duo Van Kooten en De Bie te veel.
Als oprichters van “De Tegenpartij” hebben F. Jacobse en Tedje van Es een dermate behoorlijke invloed op de Nederlandse maatschappij dat het beter lijkt dat de heren verdwijnen.
Ondanks dat Van Kooten en De Bie met de types Jacobse en Van Es juist sommige partijen (zoals de toenmalige Centrumpartij van Hans Janmaat) aan de kaak wilde stellen, werd de Tegenpartij uiteindelijk juist zodanig populair, dat men verwachtte dat zij een aantal zetels in de Tweede Kamer konden veroveren tijdens de verkiezingen.
Van Kooten en De Bie hadden het gevoel dat hun persiflage tot hun schrik inmiddels door de werkelijkheid ingehaald was, en Jacobse en Van Es door de Centrumpartij zelfs “rechts ingehaald” waren. Saillant detail was dat Hans Janmaat tijdens zijn verkiezingscampagne juist bepaalde slogans (zoals “vrije jongens”) en punten uit het verkiezingsprogramma “Rug op ’81” van De Tegenpartij over had genomen, en het CP-blad zelfs een compliment aan Van Kooten en De Bie op de voorpagina bevatte.

Het kan soms raar lopen met humor…

Overigens : de heren komen nog wel terug (in ’84) na de bekendmaking dat de aanslag in scene was gezet maar zijn over hun hoogtepunt heen, helaas.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *