Over de dag 14 mei

SP32-20140512-163432Naast 14 Juli is ook 14 mei een belangrijke dag in de Franse geschiedenis. Op 14 mei 1610 wordt Henry de IV omgelegd en wordt Louis de XIIIe koning van Frankrijk om uiteindelijk op 14 mei 1643 het stokje over te geven aan zijn zoon Louis XIV.
En die naam zegt je vast wel wat : Lodewijk de XIVe, want zo wordt “Louis” in het nederlands vertaald.
Het waarom van namen vertalen in het Nederlands is een mij een doorn in het oog, maar doet even voor vandaag er niet toe.
Lodewijk de XIVe kwam op 4-jarige leeftijd op de troon, en wist 72 jaar op de troon te blijven. Een van de langste regeerperiodes in Europa. Hij wist ook van Frankrijk een van de invloedsrijkste landen te maken ter wereld in deze periode en wist zich daarnaast niet echt geliefd te maken bij zijn eigen volk.
De Zonnekoning hing het “Droit devin” aan, het goddelijk recht waarin vorsten door God waren aangesteld om over hun onderdanen te regeren.
Nederland heeft ook nog best wel wat te stellen gehad met Lodewijk omdat hij in 1660 huwde met Maria Theresia van Spanje. Omdat de spaanse betaling van de bijbehorende bruidsschat uitbleef, vond Lodewijk dat hij recht had op de Nederlanden en ontketende zo de Devolutieoorlog.
Uiteindelijk stak de luxe van Versailles stak schril af tegen de situatie van het volk, waardoor aan het eind van zijn bewind de mening overheerste dat Lodewijk te ver was gegaan in het wegwerken van tegenstanders, het verbieden van boeken waarin de staat en de kerk werden bekritiseerd, maar vooral het uitbuiten van land en volk voor zijn persoonlijke eerzucht.
En ondanks vierenvijftig jaar autoritair bestuur was Lodewijk er niet in geslaagd de saboterende en vaak opstandige Parlementen te hervormen.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *