Over de dag 15 mei

SP32-20140513-142517op 15 mei 1501 drukt in Venetiƫ Ottaviano Petrucci het eerste muziekboek. De Harmonice Musices Odhecaton wordt uitgebracht.
Het is de eerst muziekdruk waarvoor beweeglijke lettervormen werden gebruikt en derhalve is het werk bijzonder en baanbrekend.
Ottaviano Petrucci’s eerste bloemlezing uit met 96 wereldlijke liederen, meestal polyfone Franse drie- tot vierstemmige liederen.
Twee stempartijen werden op de even, twee op de oneven bladzijden gepubliceerd, zodat vier zangers of instrumentalisten van hetzelfde blad konden lezen. De lettervormen waren waarschijnlijk ontworpen, uitgesneden en gegoten door Francesco Griffo en Jacomo Ungaro, die beiden in die tijd in de republiek Venetiƫ verbleven.
De verzameling bevatte muziek van enkele van de meest vermaarde componisten van hun tijd, onder meer Marbrianus de Orto, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Antoine Brumel, Antoine Busnois, Alexander Agricola en Jacob Obrecht en werd uitgegeven door Petrus Castellanus, een Dominicaanse broeder die ook maestro di cappella was aan de San Giovanni e Paolo. De opname van deze componisten droeg aanzienlijk bij tot hun bekendheid, aangezien de drukken en de druktechniek in de loop van de volgende decennia over heel Europa werden verspreid.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *