Over de dag 16 mei

SP32-20140513-150312Op 16 mei 1929 vindt de allereerste Oscar uitreiking plaats.
Die allereerste uitreiking gebeurde tijdens een privé-brunch in het Hollywood Roosevelt Hotel. Er waren ongeveer 270 mensen aanwezig bij de uitreiking. Na de uitreiking werd een viering gehouden in het Mayfair Hotel. Er werden 15 prijzen uitgereikt ter erkenning van filmprestaties in de periode 1927 – 1928. De eerste prijs voor beste acteur ging naar Emil Jannings voor zijn rol in The Last Command en The Way of All Flesh. Hij moest echter voor de ceremonie plaatsvond weer naar Europa terugkeren, dus werd besloten om hem de prijs voor die tijd al te geven. Daarmee is hij officieel de eerste winnaar van de Academy Awards ooit.

De winnaars van de eerste Academy Awards werden toen drie maanden voor de uitreiking al bekendgemaakt. Dit werd vanaf de volgende uitreiking, in 1930, veranderd en de lijst met winnaars werd dan pas op de vooravond van de uitreiking bekendgemaakt aan de pers. Deze traditie bleef de eerste 10 jaar dat de prijs werd uitgereikt in stand. In 1941 werd besloten enkel de nominaties bekend te maken, maar de winnaar pas op de avond van de uitreiking zelf te onthullen via de bekende verzegelde enveloppen.
En sindsdien kennen we ook het beeldje : De Academy Award. Het bestaat uit een gouden beeld van 35,1 centimeter hoog. Het beeldje weegt 3,8 kilo en stelt een naakte ridder voor die, gewapend met een zwaard, de wacht houdt op een filmrol, met vijf spaken. De vijf spaken vertegenwoordigen de beroepen van mensen die deze prijs kunnen winnen: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *