Over de dag 22 mei

postzegel22 mei is een dag waar het woord “Netwerk” centraal staat.
Ten eerste wordt op 22 mei 1962 de telefooncentrale van Warffum als laatste aangesloten op het Nederlandse geautomatiseerde net, waarmee Nederland na Zwitserland het tweede volledig automatisch bellende land werd, en ten tweede vindt Robert Metcalfe op 22 mei 1973 “Ethernet” uit, onmisbaar in de huidige setting van internet.
En een uitvinding die hem geen windeieren heeft gelegd als oprichter van het bedrijf 3Com wat heel wat PC’s heeft voorzien van netwerkkaarten.

Het telefoonnetwerk van Warffum bestond overigens al in 1907 maar was een persoonlijk initiatief van H.E. Dijkema, eigenaar van café Spoorzicht en de eerste abonnee aldaar. Het gemeentehuis kreeg telefoonnummer 2. Iets wat mij doet denken aan een sketch van Herman Finkers.
Maar in 1962 werd het dus als laatste centrale opgenomen in het geautomatiseerde telefoonnetwerk. Beelden van hoe het voor de overgang naar een geautomatiseerd netwerk ging vind je hieronder in een item van RTV Noord uit 2009, waarin besproken wordt wat er met het schakelhuisje en het bijbehorende kunstwerk wat de automatisering in Warffum herdenkt, dient te gebeuren na een flinke periode van verwaarlozing…
Hoe snel kan het allemaal gaan vandaag de dag.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *