Over de dag 3 juni

edwardenwallisLiefde viert hoogtij vandaag : Op 3 juni 1937 trouwt Edward VIII met Wallis Simpson.
Edward VIII werd koning na de dood van zijn vader in 1936. Minder dan een jaar later deed hij weer afstand van de troon, omdat hij wilde trouwen met de al twee keer gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. De Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het hoofd was, stond hertrouwen na een scheiding niet toe. Minister-president Stanley Baldwin stelde hem voor de keus: of zijn relatie met Simpson te verbreken of afstand van de troon te doen
Formeel was de belangrijkste reden dat Wallis als echtgenote niet geaccepteerd werd, dat de Anglicaanse Kerk het niet toestond dat een gescheiden persoon hertrouwde zolang zijn of haar voormalig partner nog leefde. Edward werd gedwongen te kiezen tussen het koningschap en Simpson – een compromis waarbij hij wel met haar zou trouwen, maar zij niet de titel van koningin kreeg en hun eventuele kinderen ook geen troonopvolger zouden zijn, werd verworpen. Edward besloot daarop af te treden, omdat het hem zoals hij stelde onmogelijk was zijn taak te volbrengen “without the support of the woman I love“.
Edward koos dus voor het huwelijk, en trouwde Wallis op 3 juni 1937 in Frankrijk en vertrok naar het buitenland. Als koning werd hij opgevolgd door zijn jongere broer, Albert, die koning werd als George VI.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *