Over de dag 8 juni

kimphuc1Phan Thị Kim Phúc (1963) werd bekend doordat zij naakt te zien was op de bekendste foto uit de Vietnamoorlog.
De foto is op 8 juni 1972 gemaakt toen ze 9 jaar oud was, nadat er een napalmaanval was geweest in haar woonplaats Trang Bang. Ze vatte zelf vlam en tijdens haar vlucht heeft zij haar brandende kleren uitgedaan. Als gevolg van de napalm liep zij derdegraadsverbrandingen op aan haar rug en haar armen.

Ze heeft een jaar in een Vietnamees ziekenhuis gelegen, is in 1984 in Duitsland geopereerd en ondervindt nog steeds gezondheidsproblemen. Op de terugreis van haar huwelijksreis van Cuba naar Moskou verliet Kim met haar man het vliegtuig tijdens een tussenlanding in Canada. Kim en haar man vroegen politiek asiel aan en wonen sindsdien in Canada waar ze haar eigen stichting heeft opgericht: Kim Foundation. Een organisatie die kinderen helpt, die slachtoffer geworden zijn van oorlogen. Op 10 november 1994 werd Kim Phuc uitgeroepen tot Goodwill Ambassadeur voor UNESCO.

De fotograaf van de foto (op groot formaat) is Nick Ut en hij heeft er de Pulitzer-prijs mee gewonnen.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *