Over de dag 9 juni

SP32-20140604-122510Op 9 juni 1667 begon de Slag bij de Medway, ook wel bekend als de “Tocht naar Chatham” in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. De slag duurde vijf dagen en leidde uiteindelijk naar gunstige voorwaarden voor de Nederlanden bij de Vrede van Breda : We kregen Suriname en gaven Nieuw Amsterdam er voor op.
Toendertijd een wereld-deal, vandaag de dag zouden we ons erbij achter op het hoofd krabben.
Wel zorgde de slag voor “the worst ever defeat of the Royal Navy” en dat is ook weer een reden waarom we vandaag de dag Michel de Ruyter nog kennen.
Willem Joseph van Ghent en Cornelis de Witt die ook meededen in de slag zijn een beetje meer op de achtergrond geraakt.
De 1500 Nederlandse Mariniers en 80 schepen maakten de schepen HMS Unity en HMS Royal Charles buit en zorgden ervoor dat er nog 13 fregatten verloren gingen aan de engelse kant.Daarnaast speelde de slag behoorlijk diep op engels gebied dat er ook twee forten (Upnor en Sheerness) bij de gevechten werden betrokken.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *