Over de dag 10 juni

SP32-20140610-104430Op 10 juni 1829 vindt de eerste, inmiddels traditionele roeiwedstrijd tussen de ploegen van de universiteiten van Oxford en van Cambridge op de Theems. Twee studerende vrienden, Charles Merivale in Cambridge en Charles Wordsworth in Oxford spraken de eerste wedstrijd met elkaar af. Vanaf dat moment werd The Boat Race af en toe georganiseerd, maar sinds 1856 wordt er jaarlijks geroeid (met uitzondering van de oorlogsjaren). Traditie wil dat de verliezer een jaar later de winnaar uitdaagt. Cambridge heeft 81 keer gewonnen en Oxford 78. Eén keer, in 1877, bleef de wedstrijd onbeslist, volgens Oxford omdat de scheidsrechter tijdens de finish onder een struik lag te slapen.
In de huidige tijd is het zo dat ook buitenlanders kunnen zitten in de boten : Drie Nederlanders hebben meegevaren in de Boat Race: Gerritjan Eggenkamp, Sjoerd Hamburger en Roel Haen. Alledrie kwamen uit voor Oxford. Eén Nederlandse vrouw, Irene Grimberg, roeide in 1994 voor Oxford mee met de Boat Race voor vrouwen in Henley upon Thames.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *