Over de dag 11 juni

SP32-20140610-110600Op 11 jnui 1977 maakt de Nederlandse overheid maakt een einde aan de Zuid-Molukse treinkaping bij De Punt en de gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. Bij de bestorming van de trein komen twee gegijzelden en zes kapers om.
De gijzeling van de school in Boven Smilde was niet zo een goed idee. Op de school werden 105 kinderen en vijf leerkrachten vastgehouden. Televisiebeelden van kinderen die, uit een raam hangend, “Van Agt, wij willen leven…” riepen, maakten diepe indruk. Uiteraard waren deze kinderen hiertoe door de militanten gedwongen. Toen de gijzeling vijf dagen bezig was, werden de leerlingen vrijgelaten wegens ziekte. Later bleek dat het bofvirus er heerste. De gijzelnemers wilden ook niet de dood van alle leerlingen op hun geweten hebben. De vijf leerkrachten bleven echter wel gegijzeld.
Bijna drie weken na het begin van de gijzeling, op zaterdagmorgen 11 juni, gaven de kapers in de school zich over nadat de school was aangevallen met pantserwagens.

De Treinkaping staat velen beter voor de geest.
Het beeld van de eenzame trein in het kaarsrechte landschap.
Daarnaast is het drama veel meer gedocumenteerd o.a. in de docu “Dutch Aproach” en in het TV Drama “De Punt”.
Op 30 november 2013 werd ook nog bekend dat het ministerie van Justitie 35 jaar een geheime nota had achtergehouden. Reeds in 1978 zou op het ministerie bekend zijn geweest dat de kapers doelbewust waren omgebracht. De 6 kapers waren door in totaal 144 kogels getroffen. Minister Van Agt was hiervan volgens zeggen niet op de hoogte toen hij in 1977 de Tweede Kamer inlichtte.


Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *