Over de dag 12 juni

SP32-20140610-113146Op 12 juni 1897 wordt er octrooi verleend op het origineel Zwitsers zakmes aan Karl Elsener.
Een Zwitsers zakmes is een multifunctioneel hulpmiddel. Het is een zakmes met eventueel, afhankelijk van de uitvoering, andere hulpmiddelen, zoals een schaar, een getand mes, pincet, blikopener en schroevendraaier. De meeste zitten opgevouwen in het handvat van het mes en kunnen met een draaiende beweging worden geopend, een pincet en een tandenstoker zitten in een uitsparing van het heft. Vele verschillende types Zwitserse zakmessen zijn verkrijgbaar, met verschillende hulpmiddelcombinaties voor specifieke taken (speciale gereedschappen zijn onder andere een hoogtemeter, een klok, een lampje, een pen of een aansteker), of specifieke vrijetijdsbestedingen als vissen, kamperen, de jacht, golf of tuinieren.
Dankzij het succes zijn ook vele goedkope imitaties, gewoonlijk uit China.

De naam “Schweizer Messer” is beschermd, en mocht slechts door de firma’s Victorinox en Wenger worden gebruikt. Hetzelfde gold voor het gebruik van het Zwitserse kruis dat op het heft van de messen is aangebracht. De twee firma’s hadden zelfs overeenstemming over hun reclame-uitingen: Victorinox mocht haar messen Original Schweizer Messer noemen, en Wenger op haar beurt Echtes Schweizer Messer. Nadat Victorinox Wenger overnam zijn deze problemen uit de wereld.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *