Over de dag 13 juni

SP32-20140610-120536Op 13 juni 1956 komt het Duitse weekblad Der Spiegel met het  Zwischen Königin und Rasputin waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan.naar buiten.
Greet Hofmans was een Nederlandse alternatieve genezeres en handoplegster. Zij was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en verbleef daarbij vaak op paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de “Greet Hofmans-affaire”.
Prins Bernard was achteraf bezien de aangever van het artikel. Hiermee probeerde hij te bereiken dat deze publicatie zou leiden tot het stopzetten van alle contacten met Hofmans, die hij al in 1950 uit paleis Soestdijk had laten verwijderen. Ook wenste hij de verwijdering van een aantal hofdignitarissen die sterke banden met haar hadden.
Behalve door haar occultisme werd de aanwezigheid van Hofmans aan het hof ook bedenkelijk geacht doordat zij met haar pacifistische ideeën invloed zou krijgen op de koningin. Daardoor ontstond een crisis in het koninklijk gezin omdat prins Bernhard in deze periode van de Koude Oorlog juist, in overeenstemming met de visie van de Amerikaanse regering, een sterke bewapening en een sterke, met de Verenigde Staten verbonden NAVO-politiek voorstond.
Dat daarnaast Bernhard 4 jaar eerder vader werd van Alicia Hala de Bielefeld en dat zijn huwelijk met Juliana al geruime tijd omder sterke spanningen stond, werd achteraf duidelijk toen hij zijn laatste interview gaf aan Jan Tromp en Pieter Broertjes.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *