Over de dag 16 juni

SP32-20140610-130224Voor het eerst in de reeks gaan we het hebben over iets fictiefs, want 16 juni 1904 is namelijk de datum dat het boek “Ulysses” van James Joyce speelt.
Het boek wordt gezien als een van de moeilijkere boeken in het engels, maar is gelukkig wel vertaald in het Nederlands ook, door onderandere De Bezige Bij.
Kon ook bijna niet anders want Ulysses werd in 1999 verkozen op nummer 1 in Modern Library’s lijst van 100 Beste Engelstalige Romans. Ook werd het boek in 1999 opgenomen in Le Mondes verkiezing van de 100 beste boeken van de eeuw en in 2002 in de lijst van belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur (samenstelling Zweedse Academie).
Ook is het boek meermalig onder kritiek komen te liggen. Publicatie van obseen materiaal (1918) wat uitmond in een publicatieverbod tot 1933. en in 1984 ontstond opnieuw opschudding door de uitgifte van de “Gabler-editie”, deze was het resultaat van zeven jaar lang onderzoek van originele manuscripten, kladversies en drukproeven voor de eerste druk, door een ploeg onder leiding van Walter Gabler. Het eindresultaat leverde een nieuwe versie op met enkele duizenden, meestal kleine verbeteringen (typefouten, interpunctie), maar in een aantal gevallen ook toevoegingen van meerdere woorden. De door Gabler gebruikte methode werd echter al snel onder vuur genomen, onder anderen door John Kidd van het James Joyce Research Center van Boston University. Als gevolg van de kritiek besloot uitgeverij Random House vanaf 1990 terug te keren naar de editie van 1961 en in het Verenigd Koninkrijk greep Bodley Head terug naar de tekstversie van 1960.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *