Over de dag 17 juni

willembarentzOp 17 juni 1596 ontdekt Willem Barentz de arctische  eilandengroep Spitsbergen.
Barentz zou later vooral bekendheid genieten als overwinteraar in  “Het Behouden Huys” op Nova Zembla, in zijn pogingen om een noordelijke doorvaart te vinden richting “De Oost”.

Gerrit de Veer, een van Barentz mede-overwinteraars, beschreef als eerste het Nova Zembla-effect :  Het effect wekt de indruk dat de zon eerder opkomt dan astronomisch mogelijk is, door afbuiging van het zonlicht. Het effect werdt uiteindelijk pas wetenschappelijk bewezen  in 1979 door de Canadees Waldemar Lehn, terwijl het door de  Duitse astronoom en wiskundige Johannes Kepler al verklaard was in 1604 met lichtbreking.

De heldendaden van deze ontdekkingsreiziger zijn verfilmd in 2011 onder regie van Reinout Oerlemans , maar ondanks dat de film redelijk bezocht werd, en het filmdebuut kent van Doutzen Kroes, word de film door de diverse filmcritici vriendelijk afgeslacht vanwege historische en feitelijke onjuistheden, en de povere en onduidelijke verhaallijn.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *