Over de dag 20 juni

hotlineDe fysieke hotline die bestaat tussen de politieke grootheden van de Sovjet Unie , tegenwoordig Rusland, en de Verenigde Staten bestaat nog niet zo lang.
Het is sinds de ondertekening van het “Memorandum of Understanding Regarding the Establishment of a Direct Communications Line” op 20 Juni 1963, in Geneve, Zwitzerland, dat het er is.
De lijn bestaat omdat de amerikanen er gevaarlijk lang over deden, bijna 12 uur, om tijdens de Cuba crisis een vertaling af te leveren van een eerste regeling ter oplossing van het conflict welke voorgesteld werd door Nikita Chroetsjev, de toenmalige Sovjet leider. Tegen de tijd dat de vertaling en het antwoord geregeld was lag er al een nieuwe eis van de sovjets op tafel, vandaar dat Witte Huis adviseurs van mening waren dat het conflict niet zo hoog was opgelopen als er sneller en directer was gecommuniceerd.

In films zien we graag een rode telefoon op het bureau van de presidenten staan maar dat is feitelijk nooit het geval geweest. Het begon met een telegraaf, en sinds 2008 is het een dedicated beveiligd email netwerk.

De lijn is ook een aantal keren echt gebruikt.De eerste test was op 30 augustus 1963, op de datum van feitelijke in gebruikname.
Het eerste echte bericht betrof over de 6-daagse oorlog tussen Israel en de arabische wereld in 1967.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *