Over de dag 21 juni

nijntjeWe gaan het vandaag hebben over gedrukte media want vandaag in 1955 komt het eerste nijntje-boekje uit.
Getekend natuurlijk door Dick Bruna, en conform een vast stramien.
Nijntje wordt op een basale manier getekend, met enkele lijnen en grotendeels in de primaire kleuren met dikke kaderlijnen. Een nijntjeboek bevat vierentwintig pagina’s, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. De boeken worden in een klein formaat gedrukt, omdat Dick Bruna het belangrijk vindt dat zijn publiek het gevoel heeft dat de werkjes voor hen gemaakt zijn en niet voor hun ouders.

De verhaaltjes van nijntje zijn in veel talen vertaald. In bijna alle talen is haar naam miffy. Bruna controleert de vertalingen streng; als een boekje wordt vertaald in een taal die hij niet kent, dan vraagt hij iemand anders om de tekst terug te vertalen, zodat hij het resultaat kan controleren.

De vraag is altijd of  Yuko Shimizu, de ontwerper van Hello Kitty, nijntje heeft gebruikt als inspiratie in 1974, bij het ontwerp van zijn creatie, maar anderen wijzen ook op de tekenstijl, die zeer traditioneel is in Japan…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *