Over de dag 24 juni

SP32-20140623-125542Op 24 juni 1948 gooien de russen de toegangswegen naar Berlijn dicht. Het is de start van de blokkade van Berlijn alwaar de geallieerde troepen die er nog altijd zijn, en de berlijnse bevolking bijna een jaar lang (tot 12 mei 1949) alle benodigdheden via de lucht krijgen aangeleverd. De Amerikanen bevoorraden de West Berlijners vanaf 26 juni via het vliegveld Tempelhof, de Britten vanaf de 28e juni via Vlieveld Gatow en de Fransen gebruiketen vliegveld Tegel. De Fransen beperkten echter het vervoer tot wat de eigen troepen in geallieeerd gebied nodig hadden.
De westelijke geallieerden moesten nu 2,2 miljoen West-Berlijners en 8000 geallieerde militairen en hun familie zien te bevoorraden door de lucht. In de westerse media en regeringssteden werd het meteen uitgelegd als een poging om de westelijke geallieerden te dwingen West-Berlijn op te geven.
De ‘luchtbrug’, zoals dit later werd genoemd, kostte Amerika dagelijks 385.000 dollar.
De groeiende achterdocht en argwaan en het gebrek aan communicatie tussen het westelijke en oostelijke blok vertroebelden echter aan beide zijden het beoordelingsvermogen van diplomaten, het publiek en de media. In het Westen was geen oog meer voor de strategische motieven van de Sovjet-Unie, en men richtte zich nog uitsluitend op acties om de belangen in West-Berlijn veilig te stellen.
Nadat de luchtbrug bijna een jaar lang gefunctioneerd had en het de Sovjet-Unie duidelijk werd dat de blokkade nadere afspraken over de toekomst van Duitsland geen stap dichterbij had gebracht, werd de blokkade op 12 mei 1949 beëindigd. Als gevolg van de blokkade besloot de Senaat van West-Berlijn dat in Berlijn altijd een voorraad van 180 dagen van primaire levensbehoeften en brandstoffen aanwezig moest zijn, de zogenaamde “Senaatsreserve”.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *