Over de dag 25 juni

SP32-20140623-132034Op 25 juni 1982 vindt het bedrog van Gijón plaats. Het kan zo maar zijn dat je deze historie niet kent, alhoewel we ook dit jaar weer in een Wereldkampioenschaps-jaar zitten :
Onder leiding van de Schotse scheidsrechter Bob Valentine, werd de wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk gespeeld. Het was de laatste wedstrijd in Groep B. Algerije had een dag eerder al met 3-2 gewonnen van Chili en West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van of West-Duitsland of Oostenrijk.
West-Duitsland kwam in de wedstrijd al snel met 1-0 voor door een doelpunt van Horst Hrubesch. Wat na de Duitse goal volgde was het langdurig en schaamteloos rondspelen van de bal rond de middencirkel, tot grote woede van de Spaanse en Algerijnse fans die getuige waren van het akkoordje tussen West-Duitsland en Oostenrijk ten koste van Algerije. De Algerijnse fans zwaaiden met bankbiljetten naar de spelers terwijl de Spaanse fans “Fuera, fuera” (“Eruit, eruit”) schreeuwden. De aanwezige Duitse en Oostenrijkse fans reageerden vooral besmuikt, alhoewel een Duitse fan uit protest de vlag van zijn land verbrandde.

Na afloop protesteerde Algerije zonder succes bij de FIFA, maar de wedstrijd had wel tot gevolg dat de wereldvoetbalbond besloot dat de afsluitende groepswedstrijden voortaan op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Deze regel geldt tot op de dag van vandaag. Ook de UEFA hanteert deze regel tijdens het EK. Ook hierbij worden de afsluitende groepswedstrijden op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip gespeeld.
Uiteindelijk eindigden Oostenrijk, West-Duitsland en Algerije in groep B alle drie op 4 punten, met Algerije op plaats 3 door het mindere doelsaldo.
Reden om dus voor Algerije een zwak te hebben tijdens elk WK wat het land speelt…

Meest frapante is dat morgen de wedstrijd Verenigde Staten tegen Duitsland op het programma staat en wis en waarachtig als het niet waar is : Bij een gelijke stand gaan zowel Duitsland als de VS door naar de volgende ronde.
Alle reden voor Duitsland om morgen te winnen want een tweede “Gijón” “wil men zeker niet meer meemaken.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *