Over de dag 28 juni

SP32-20140623-151014Op 28 juni 1965 geraakt half Nederland in rep en roer want Prinses Beatrix verloofd zich met Claus von Amsberg.
Een Duitser. En ook nog voormalig lid van de HitlerJugend….
Zaterdag 1 mei 1965 om negen uur ‘s morgens werd Beatix bij kasteel Drakensteyn hand-in-hand gefotografeerd met een onbekende man die Claus von Amsberg bleek te heten. De foto’s werden gemaakt door freelance persfotograaf John de Rooy die getipt was via-via  door een marechaussee die bij het kasteel op wacht stond. De foto’s behoren tot de meest legendarische in de Nederlandse persfotografie

Er ontstond dus grote commotie toen bleek dat Claus een Duitser was, en lid was geweest van de Hitlerjugend. Een commissie onder leiding van historicus Loe de Jong van het toenmalige Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie onderzocht het oorlogsverleden van Claus. De uitkomsten werden als “niet belastend” beoordeeld. Door alle commotie voelde het stel zich geforceerd een versnelde beslissing te nemen en op 28 juni 1965 werd door koningin Juliana de verloving bekendgemaakt.
Op 10 maart 1966 werd uiteindelijk het burgerlijke huwelijk in het stadhuis van Amsterdam voltrokken door de burgemeester van Amsterdam Gijs van Hall. Dezelfde dag werd het huwelijk kerkelijk ingezegend in de Westerkerk. De kerkdienst werd geboycot door de vertegenwoordigers van de drie Joodse kerkgenootschappen.Tijdens de twee rijtoeren met de Gouden Koets werden door omstanders rookbommen tot ontploffing gebracht als protest tegen het huwelijk.

Het was een zogenaamde “Rocky Start” van Claus die uiteindelijk op 6 oktober 2002 overleed. In de tussenliggende jaren had hij vooral bewezen een maatschappelijk bewogen,  prima klankbord te zijn voor Beatrix, maar ook voor de rest van de familie. Inclusief een droog gevoel voor humor.
Op zijn kist lag het Vierdaagsekruisje wat hij had behaald in 1967, . Hij merkte zelf eens op dat dit de enige onderscheiding is waar hij daadwerkelijk inspanning voor had moeten tonen; de overige verkreeg hij vooral als echtgenoot van Beatrix….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *