Over de dag 13 juli

liveaid13 juli 1985 behoord tot een memorabele datum in de muziekgeschiedenis : Live-Aid vindt plaats in Londen en Philadelphia.
De organisatie was in handen van Bob Geldof en Midge Ure.
Het concert was een benefiet voor Ethiopië, waar hongersnood heerste. Het evenement werd in veel landen rechtstreeks uitgezonden en werd daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit had gezien.

De opbrengst van het concert overtrof alle verwachtingen van de organisatoren. Waar gerekend was op ca. 1 miljoen Britse pond (ca. 1,65 miljoen dollar) werd in 2001 in een televisieprogramma door een van de organisatoren aangegeven dat de opbrengsten waren opgelopen tot meer dan 150 miljoen pond (ca. 245,4 miljoen dollar).

Naar aanleiding van zijn inspanningen werd organisator Bob Geldof tot ridder geslagen, en wordt sindsdien Sir Bob genoemd.

In het contract dat de BBC tekende met alle artiesten en de organisatoren werd vermeld dat de banden van dit evenement direct na afloop werden gewist om zo illegale kopieën tegen te gaan, maar dankzij een medewerker van de BBC zijn de banden gekopieerd en bewaard gebleven. Sir Bob Geldof heeft na het vinden van enorm veel illegale kopieën alles op dvd laten zetten om zo het uiteindelijke doel van het evenement, het binnenhalen van geld tegen de armoede in Afrika, in ere te houden.
En zo werd in 2004 een 10 uur durende registratie van het concert op 4-dvd-box uitgebracht. In 2005 werd in een enquête onder musici door het Britse Channel Four het concert van Queen op Live Aid verkozen tot het beste concert aller tijden.
In digitale tijden vindt je genoeg materiaal van het concert op Youtube van alle artiesten die er op traden maar neemt niet weg het beste gedeelte hieronder in te plakken.
Kijk ze !

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *