Over de dag 20 juli

SP32-20140718-121215Vijf keer tweede werd Joop Zoetemelk in de Tour de France, maar op 20 juli 1980 mag hij dan wel op de hoogste trede stappen van het erepodium.
Met aan zijn zijde een wielerliefhebber en een trotse premier van Nederland, Dries van Agt.
Zoetemelk nam 16 maal deel aan de Ronde van Frankrijk, reed hem altijd uit (een recordaantal) en behaalde meestal een plek bij de eerste tien: achtste, vijfde, vierde (3 x), tweede (6 x, uiteindelijk) en eenmaal eerste in 1980. Aan zijn zes tweede plaatsen in de Ronde van Frankrijk hield Zoetemelk de bijnaam “eeuwige tweede” over. Hij won overigens in 1973 de witte trui in de Tour de France, toen nog gekoppeld aan het combinatieklassement.
Na Jan Janssen, in 1968, was hij de tweede Nederlandse Tourwinnaar. Zoetemelk beschikte in 1980 over alle kwaliteiten die een Tourwinnaar nodig heeft: sterk zijn in tijdritten en in de bergetappes, en een goede ploeg (de ploeg-Post). Zijn kans kwam echter pas toen de grote favoriet voor de eindoverwinning Bernard Hinault wegens knieproblemen de strijd moest staken. Zoetemelk won vervolgens onbedreigd. In 1982 werd hij wederom tweede; in 1983 leek hij op weg naar een nieuwe zege, toen een positieve dopingtest hem mentaal uitschakelde. Later kreeg hij eerherstel.

Tijdens het Gala ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNWU werd Zoetemelk verkozen tot beste Nederlandse renner aller tijden. Op dinsdag 31 mei 2005 onthulde hij in Rijpwetering, de plaats waar hij opgroeide, een standbeeld ter ere van zijn wielerprestaties.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *