Over de dag 28 juli

osamsterdamOp 28 juli 1928 opent Prins Hendrik de Olympische Spelen van Amsterdam.
De Olympische Spelen in Amsterdam waren het toneel een aantal veranderingen. Zo werd het Olympische vuur in ere hersteld, een gebruik dat stamde uit de Olympische Spelen in de oudheid. Daarnaast was 1928 ook het eerste jaar dat het Griekse team tijdens de openingsceremonie de landenparade leidde. Ten slotte waren de Olympische Spelen in Amsterdam de eerste editie waarop deelnemers uit alle werelddelen goud wonnen. Aan het evenement participeerden atleten uit Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië.
Een Olympische innovatie die tegen veel weerstand stuitte was het toelaten van vrouwelijke atleten bij de atletische en gymnastische sporten op de Olympische Spelen. Ook mochten vrouwen op de Spelen van 1928 voor het eerst schermen. Veel critici, waaronder ook De Coubertin, hadden bezwaren tegen vrouwelijke deelname aan deze sporten. Vrouwen zouden er volgens hen te mannelijk van worden. Bovendien, zo beweerden ze, was het slecht voor hun gezondheid en zou het een zwangerschap onmogelijk maken. De Coubertin had in 1924 echter afstand gedaan van het presidentschap en had het dus niet meer voor het zeggen.
De komst van de Olympische Spelen was voor veel Amsterdammers een grote, doch vermakelijke schok. Zo kwamen er atleten en toeschouwers van allerlei culturen en rassen op het evenement af. Amsterdam was destijds nog niet zo multicultureel als tegenwoordig en de bevolking zag met grote ogen toe hoe er ineens Japanners, Afrikanen en andere ‘vreemdelingen’ door de straten liepen. Ook schrokken de Nederlanders van sommige buitenlandse gebruiken, bijvoorbeeld toen mannelijke Portugese voetballers elkaar kusten na een doelpunt.
De opening van de Olympische Spelen werd dus verricht door Prins Hendrik, wat de Olympische Spelen van 1928 de eerste editie maakte waar het staatshoofd niet de opening verzorgde. Koningin Wilhelmina verklaarde dat zij op een belangrijke reis naar Noorwegen moest, terwijl ze in werkelijkheid gewoon op vakantie ging. De koningin was namelijk kwaad op het IOC omdat ze haar niet hadden geraadpleegd over de openingsdatum, die in 1927 al was vastgesteld. Wilhelmina woonde echter wel de sluitingsceremonie bij.

De officiele poster van Amsterdam vind ik persoonlijk wel een missertje.
Wel eens gepoogd te rennen met tegelijkertijd je rechterbeen en rechterarm achter je lichaam ?
Moet je eens proberen. 100 meter is voldoende. Je bent gegarandeerd laatje in je groep….

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *