Over de dag 29 juli

SP32-20140723-13323229 juli is een zwarte dag voor het racecircuit in Zandvoort in 1973.
De Britse Formule 1 coureur Roger Williamson komt om tijdens een race.
Dit niet direct na het ongeluk waarin hij terecht kwam, maar wel door de rook en het vuur wat zich erbij ontwikkelde.
In deze wedstrijd kreeg Williamson in de achtste ronde een lekke band, waardoor zijn auto crashte en ondersteboven kwam te liggen. Williamson kon niet uit zijn brandende auto komen. De coureur David Purley stopte een ronde later om Williamson te helpen, maar in zijn eentje kon hij de auto niet recht tillen. Baanofficials boden geen adequate hulp, waarna Purley de enige aanwezige brandblusser van een official pakte en deze vergeefs leegspoot op de auto van Williamson. Toeschouwers die wilden helpen, werden door de politie met honden tegengehouden.
Buiten de plek des onheils had men de ernst van de situatie niet meteen in de gaten; Purley, die rond de auto liep, werd aangezien voor de coureur die bij het wrak hoorde, onder andere door tv-commentatoren. De brandweerauto kwam uiteindelijk veel te laat aan, omdat deze in een laag tempo een groot deel van het circuit moeten overbruggen; de race was niet stilgelegd en de brandweer wilde niet tegen de rijrichting in rijden. Williamson was omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf.
In 2004 gaat het programma “Andere Tijden” nog uitgebreid op het tragische voorval in.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *