over de dag 4 augustus

domOp 4 augustus 1693 gebeurd er iets bijzonders : Pierre Pérignon bekend als Dom Pérignon was een benedictijner monnik aan wie de méthode champenoise, de bereidingswijze voor het maken van champagne vaak wordt toegeschreven. Naar hem is ook de beste champagne van het wijnhuis Moët et Chandon genoemd: champagne Dom Pérignon.
Het verhaal gaat dat hij zou hebben uitgeroepen op die 4e augustus 1693: “Kom gauw, ik proef de sterren!” toen hij de eerste sprankelende champagne proefde. De realiteit is echter, dat hoewel de Dom onvermoeid aan de verbetering van de wijnen van de Champagnestreek heeft gewerkt, hij noch de mousserende wijn noch de champagne heeft uitgevonden…

In zijn tijd was de fermentatie van de wijn in de fles, die de mousserende wijn veroorzaakt, een enorm probleem voor de wijnbouwers. Wanneer het koudere weer arriveerde in de herfst, stopte het gistingsproces soms, voordat alle te gisten suiker in de wijn in alcohol was omgezet. Als deze wijn in dit stadium werd gebotteld, werd het letterlijk een tijdbom. Wanneer het weer in de lente warmer werd, begon de nog aanwezige gist weer te werken en werd kooldioxide geproduceerd, die op zijn minst de kurk uit de fles perste, en dikwijls de fles deed ontploffen, daarmee een kettingreactie veroorzakend in nabije flessen.
Dit betekende een gevaar voor werknemers, en ook werd als gevolg soms een heel jaar wijnproductie vernietigd.
Dom Pérignon trachtte deze onvolkomen fermentatie te voorkomen en voerde een aantal verbeteringen in, die heden ten dage nog steeds in de Champagnestreek in gebruik zijn, zoals het uitgebreid vermengen van wijn van verschillende wijnbouwers.

In 1662 bracht de Engelsman Christoph Merret verslag uit aan de Royal Society over het verkrijgen van mousserende wijn door toevoeging van suiker aan stille wijn waardoor er een tweede gisting optreedt. De Franse monnik Dom Pérignon begon pas in 1668 met het op fles trekken van wijn in de abdij van Hautvillers. Dit is dus zes jaar later. Men heeft moeten wachten tot er voldoende stevige wijnflessen konden worden gemaakt om te weerstaan aan de druk binnen de fles tijdens de tweede gisting. Opmerkelijk is ook dat deze fles ontstaan is in Engeland. Oorspronkelijk waren de Fransen niet enthousiast over deze wijn. Alexandre Dumas, de vader van de Drie Musketiers, maakte de buitenlanders die deze wijn graag dronken belachelijk. Toch is het de stad Parijs die na de Franse Revolutie deze drank populair maakte en dit via bordelen en ‘maisons closes’. Na de Fransen zijn de Belgen de grootste champagnedrinkers.

Dom Perignon is een Cuvée de prestige, wat wilt zeggen dat dit de beste champagne is binnen een champagnehuis. In dit geval is dit champagnehuis Moet & Chandon. Dom Perignon wordt enkel in de allerbeste jaren geproduceerd met druiven van eenzelfde jaar.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *