Over de dag 5 augustus

reaganVandaag In 1981 ontslaat President Ronald Reagan 11,359 stakende air-traffic controllers.
Het is een van de meest aparte massa-ontslagen ooit.
PATCO, de vakbond van de federale luchtverkeersleiders ging in staking, en overtrad daarbij een Amerikaanse  federale wet, die het verbied voor overheidsvakbonden om te staken.
Reagan aarzelde niet en riep een noodtoestand uit op basis van de in 1947 aangenomen  Taft–Hartley Act.
Hij verordoneerde dat de stakende luchtverkeersleiders weer aan het werk moesten binnen 48 uur, op straffe van ontslag. Toen dat de 11.359 luchtverkeersleiders niet deden op 5 augustus, zette Reagan de militairen in om hun taak op zich te nemen, net zo lang tot er weer voldoende nieuwe luchtverkeersleiders opgeleid en getraind waren.
Verwachting was dat dit 2 jaar zou duren, maar in werkelijkheid kwam men pas na 10 jaar op het oude niveau terecht.
De 11.359 luchtverkeersleiders werden ook door Reagan verboden om in de toekomst een overheidsfunctie te vervullen, een recht wat de ontslagen mensen pas in 1993 weer terugkregen van Bill Clinton.
Door het overtreden van de wet, werd PATCO in 1981 gerechtelijk ontbonden. Pas 6 jaar later ontstand er een nieuwe vakbond : De NATCA.
Reagan had laten merken dat het presidents-ambt hem menens was – hij was een jaar eerder verkozen- en liet ook empassent de particuliere sector in America blijken niet bang te hoeven zijn voor de vakbonden.

 

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *