over de dag 11 augustus

perseusVandaag moet je vanavond even naar de hemel kijken. De kans is groot dat je vallende sterren ontwaart  in het sterrenbeeld Perseus, dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is.
De Perseïden meteorenzwerm verschijnt aan de hemel omstreeks deze tijd binnen het sterrenbeeld Perseus.
Om je eventueel te helpen kanje een app downloaden voor android en voor je iphone.

In het vroege Europa werd deze meteorenzwerm de ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. De naamdag van deze heilige valt op 10 augustus, op die datum in het jaar 258 zou hij op een gloeiend rooster doodgemarteld zijn. In sommige landen, vooral die waar naamdagen gevierd worden, gebruikt men deze naam nog steeds.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum in de ochtend van 13 augustus. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens vanaf middernacht.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *