Over de dag 12 augustus

quaggaop 12 augustus 1883 sterft de laatste quagga in gevangenschap te Amsterdam in Artis. De quagga (Equus quagga quagga) is een uitgestorven ondersoort van de steppezebra (Equus quagga). De Afrikaanse naam “kwagga” is afgeleid van het blaffende geluid dat zebra’s maken en werd door de Afrikaanssprekende bevolking in Zuid-Afrika gebruikt voor alle zebrasoorten in het gebied.
Het uitsterven van de quagga wekt vooral verbazing, omdat de dieren gemakkelijk in gevangenschap waren te houden. Op Zuid-Afrikaanse boerderijen, maar bijvoorbeeld ook in de London Zoo werden quagga’s gebruikt om karretjes te trekken. Als er toen een fokprogramma was opgezet, had de soort wellicht gered kunnen worden.
Aardig extra nuttloos feitje : In het fictie-verhaal Jurassic Park is de quagga het eerste dier dat door InGen werd gekloond.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *