Over de dag 15 Augustus

wallOp 15 augustus 1961 begint men met het bouwen van de Berlijnse Muur.
De betonnen scheiding tussen oost en west zal er uiteindelijk staan tot 9 november 1989.
De totale grens rond West-Berlijn was een onderdeel van de Duits-Duitse grens en was 167,8 km lang, waarvan 45,1 km werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur was het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de deling van Duitsland. Tijdens vluchtacties bij de Berlijnse Muur zijn minstens 138 mensen om het leven gekomen.

Daartoe bevinden zich zeer trieste gevallen, zo zijn 5 West-Berlijnse kinderen tussen 5 en 8 jaar in de loop van de jaren in het water van de Spree terecht gekomen en konden door de West-Berlijnse reddingswerkers niet geholpen worden omdat de rivier ter plekke tot Oost-Berlijn hoorde. West-Berlijnse reddingswerkers liepen daar het risico te worden beschoten. Voordat Oost-Berlijnse hulp ter plaatse was waren de kinderen verdronken. Pas in 1976 kon na jarenlange onderhandelingen een overeenkomst worden bereikt tussen West- en Oost-Berlijn en konden West-Berlijnse hulpverleners in dergelijke situaties in actie komen.

“Der Mauer” was een fysiek bouwwerk wat imponeerde en tot de verbeelding sprak. Zowel Kennedy als Reagan brachten er inspirerende speeches, en Checkpoint Charlie hebben de berlijners niet voor niets herbouwd.
Tegenwoordig is De Muur slechts nog in gedeeltes in werkelijkheid te zien als je naar Berlijn gaat. Toch bestaat er nog een website die de kroniek van De Muur laat zien tot de 9e november 1989

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *