Over de dag 18 augustus

napoleonOp 18 augustus 1811 verschijnt een keizerlijk decreet van Napoleon dat een ieder in Nederland die nog geen geslachtsnaam heeft, binnen een jaar een geslachtsnaam aan dient te nemen.
Het is één van de goede maatregelen die de Franse keizer over Nederland laat neerdalen.
En dankzij hem heb je nu een achternaam.
Ben je er niet tevreden over bestaat in Nederland de kans om deze te wijzigen.
Bekend voorbeeld is hiervan de architect Evert Jan van Rothuizen die zijn achternaam van een tussen-S liet voorzien tot “Rotshuizen”.
Voor een architect een significante wijziging.
Er dient namelijk wel een goede reden te zijn voor wijziging.
Hoewel Nederland en Belgie in die tijd nog 1 land vormden, is het wel frappant hoe de familie-naam in beide regio’s geregistreerd wordt, en ontwikkeld is. De heer “van den Broek” zal in de Nederlandse telefoongids onder de “B” worden vermeld, terwijl dit in Belgie onder de “V” vermeld zal worden…
Bovendien komt de klassieke spelwijze van de vlamingen wellicht dichter bij het origineel in de buurt, omdat in de Noordelijke Nederlanden in 1804 de Spelling Siegenbeek werd doorgevoerd.
Overigens zijn de meeste achternamen in de Lage Landen nog wel te herleiden naar de stam: “Jansen” komt van “Jan’s zoon” , het tussenvoegsel “van” wordt vaak gevolgd door een plaatsnaam, een water, of andere geografische lokatie.
De naam “Poepjes” of “Naaktgeboren” bestond vaak al, en werd algemeen gebruikt.
Vaak tot groot verdriet van de huidige generatie, die het slachtoffer werden van veranderende betekenissen over de jaren…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *