Over de dag 19 augustus

gorbyOp 19 augustus vindt de “augustuscoup” in de Sovjet Unie plaats. President Michael Gorbatsjov¬†wordt onder huisarrest geplaatst in zijn vakantiewoning in Foros in de Ukraine.
De staatsgreep in augustus 1991 werd ondernomen door een aantal conservatieve leden van de Communistische Partij, die vreesden dat toenmalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov met zijn programma van hervormingen en openheid – ‘perestrojka’ en ‘glasnost’ – de aanzet gaf tot desintegratie van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov stond op het punt een verdrag te tekenen dat de verschillende Sovjetrepublieken meer autonomie zou verschaffen, waarna de coupplegers besloten in te grijpen. Een delegatie van de samenzweerders bezocht Gorbatsjov op 18 augustus in zijn datsja, een zomerhuis, en plaatste de Sovjetleider in feite onder huisarrest. Met Gorbatsjov veilig weggeborgen riepen de coupplegers in Moskou de noodtoestand uit. Het plan was om ook de Russische president Boris Jeltsin gevangen te nemen, maar zij verkeken zich hierbij op de loyaliteit van het leger en de bevolking van Moskou. Staande op een tank sprak Jeltsin op 19 augustus een menigte toe. Het leger en de bevolking schaarden zich achter de president, die met zijn oproep tot verzet de angel uit de staatsgreep trok.

De coup mislukte en Gorbatsjov keerde terug naar Moskou. Zijn macht en geloofwaardigheid waren echter dusdanig aangetast dat hij enkele dagen later besloot het voorzitterschap van de Communistische Partij eraan te geven. De republieken Estland, Letland en Litouwen braken zich enkele weken later los van de Sovjet-Unie, die nog enkele maanden overeind bleef, maar uiteindelijk in december ter ziele ging.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *