Over de dag 26 augustus

jp1Op 26 augustus 1978 verschijnt Albino Luciani op het balkon van de Sint Pieter in Vatikaanstad.
Zijn pauselijke naam is Johannes Paulus I.
Een keuze voor een naam die een breuk insinueert.
Al snel krijgt hij de bijnaam “De lachende paus”. Hij was de eerste paus met een dubbele naam, en hij was de enige die het achtervoegsel I (=de eerste) aan zijn naam toevoegde.
Zijn optreden tijdens zijn korte pontificaat, wat slechts 33 dagen duurde, werd gekenmerkt door ruime aandacht voor catechese. Hij ging door voor een bescheiden man. Als eerste paus zag hij af van een kroning en bediende hij zich – behalve in teksten die voorbereid waren door de Curie – niet van het majesteitelijk meervoud.
Na zijn plotselinge dood waren er speculaties over het al dan niet natuurlijke karakter daarvan.
Deze worden aangewakkerd door het boek ‘in Gods name‘ van David Yallop.
In het boek – waarvan wereldwijd meer dan 6.000.000 exemplaren werden verkocht – koppelt Yallop verscheidene Italiaanse bankschandalen aan het Vaticaan en verdedigt hij de stelling dat Johannes Paulus werd vermoord omdat hij schoon schip wenste te maken met de financiële aangelegenheden van het Vaticaan. Vanwege de Heilige Stoel werd het boek meteen gediskwalificeerd als schaamteloze rommel.
Niettemin beloofde Yallop in de editie van 2007 alle royalty’s van het boek af te staan aan kankeronderzoek als het Vaticaan hem op twee punten met bewijs zou tegenspreken.
Het Vaticaan heeft daarop niet gereageerd.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *