Over de dag 3 september

SanMarinoOp 3 september in het jaar 301, wordt de oudste, nog bestaande, republiek gesticht volgens de legende : San Marino.
Genoemd naar de heilige Marinus van Rimini, haar stichter.
Hij stichtte de christelijke staat San Marino terwijl hij op de vlucht was voor de christenvervolgingen van de Romeinse keizer.
Marinus bouwde een kapel op de Monte Titano en stichtte een christelijke gemeenschap, die ieder bescherming en vrijheid van geloof bood. Zo begon San Marino’s reputatie als een plaats voor asiel. Zijn staat werd echter niet meteen erkend. Desalniettemin wist het land te overleven en in 1291 erkende paus Nicolaas IV deze al lang bestaande republiek.
Door de bewoners van San Marino wordt hij nu nog vereerd als ‘Libertatis fundator’ en ‘Schenker van de Vrijheid’. Mede daardoor staat hij ook op één van de euromunten uit San Marino. De Republiek San Marino stelde in 1860 een Orde van Sint-Marinus in.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *