Over de dag 8 september

redyellowblueVandaag , 8 september, wordt in 1992 de uitkomst van een onderzoek gepubliceerd naar aanleiding van de restauratie van het schilderij “Who’s afraid of red, yellow and blue” van Barnett Newman door Daniel Goldreyer
De conclusie is vernietigend :
“Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III wordt gezien als een van de belangrijkste colourfield-paintings van Newman (1905-1970). Het meet 5,5 bij 2,5 meter en bestaat uit drie verticale kleurvlakken waarvan rood het leeuwendeel vormt. In 1986 sneed een vandaal (Gerard Jan van Bladeren)  met een stanleymes het doek aan repen – tegen de abstracte kunst en een eerbetoon aan Carel Willink, verklaarde hij zijn daad.
Toen het schilderij in 1991 terugkwam uit Goldreyers restauratie-atelier uit New York, bleek dat het doek in zijn geheel was overschilderd, vermoedelijk met een verfroller suggereerde het laboratoriumonderzoek. De restaurator heeft dat altijd ontkend. Hij zegt dat hij met een penseel twee miljoen stipjes heeft gezet, analoog aan Newmans werkwijze. Kunsthistoricus Van de Wetering sprak van ‘een karikatuur van het oorspronkelijke schilderij’ en zei: ‘Het museum is bedrogen’. In de restauratiewereld geldt de code dat het herstelwerk wordt beperkt tot de beschadigde delen, iets wat Goldreyer niet heeft gedaan.”
Rechtzaken volgden.
Een schikking volgde in 1997 tussen Het Stedelijk en Goldreyer.
En uiteindelijk hangt dit jaar pas weer het doek terug op zaal…

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *