Over de dag 14 september

nachtwachtEen van de bekendste schilderijen in, en een symbool voor Nederland is Rembrandt’s Nachtwacht.
Het enorme schilderij is derhalve zeer geliefd, maar ook de liefde kent juist daarom ook haters. Over de tijd zijn er tot nu 3 aanslagen op het schilderij gepleegd, de bekendste en grootste op 14 september 1975.
De werkloze W. de Rijk smokkelde een tafelmes binnen en ging naar de zaal waarin De Nachtwacht zijn plaats had. Daar liep hij met het mes op het schilderij af. De bewakers grepen hem al snel in zijn kraag, maar deze actie kwam te laat. De Rijk had met het mes in het schilderij gekerfd, en ook liet een stuk doek zelfs los. Het schilderij is daarna gerestaureerd (wat meer dan 8 maanden duurde).
W. de Rijk pleegde in een inrichting zelfmoord.

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *