Over de dag 16 september

mannetjeopdemaanDacht jij dat het begrip “Hoax” uit het internet tijdperk stamt ?
Dan heb je het mis.
Op 16 september 1835 wordt “The Great moon Hoax” gedebunked in de New York Sun.
Nadat er eerst een serie artikelen is geschreven over de bewoners van de maan, zoals deze te zien zouden zijn door de telescoop van Sir John Herschel, in die tijd een beroemd astronoom.
Een nederlands gezegde luidt : “De krant brengt de leugens in het land” en dat is in dit geval aan de hand in Amerika.
Herschel staat als dermate hoog aangeschreven dat niemand de feiten checkt.
Bovendien is Herschel aanvankelijk geamuseerd door het verhaal, dat hij nog opmerkt dat zijn eigenlijke waarnemingen niet zo spannend zouden zijn, maar het vermaak slaat om in teleurstelling en verveling als mensen hem vragen gaan stellen alsof er echt mensen op de maan zouden wonen, conform het verhaal in de New York Sun.
Opvallend : De oplage van de New York Sun stijgt, mede door de verzonnen verhalen over mensen en dieren op de maan, en houdt die hogere aantallen zelfs vast bij het onthullen van de hoax.
Het verhaal is inspiratie voor Edgar Allan Poe, die in 1844 de “Balloon Hoax” maakt, over een nooit gemaakte vlucht over de Atlantische Oceaan met een ballon.
Wie de Great Moon Hoax uiteindelijk heeft bedacht blijft giswerk. Richard Adams Locke wordt er mee in verband gebracht, maar ook Jean-Nicolas Nicollet en Lewis Gaylord Clark.
Opvallend is ook dat er nooit excuses zijn aangeboden voor het artikel wat mensen toen werd voorgespiegeld….

 

Deel het met je vrienden !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *